понедельник, 27 января 2014 г.

დაკვირვება --- თუ კარტოფილის შეწვისას მისი კვებითი ღირებულების შენარჩუნება გვსურს,რა შემთხვევაში ვიქცევით სწორად:
ა. კარტოფილს ვთლით,ვრეცხავთ,ვჭრით პატარა ნაჭრებად და ვწვავთ
ბ. კარტოფილს ვთლით,ვჭრით პატარა ნაჭრებად,ვრეცხავთ და ვწვავთ

იმისთვის რომ, დავრწმუნდეთ ჩვენი მოსაზრების სისწორეში ჩავატაროთ ცდა: გავთალოთ კარტოფილის გორგლი,ჩამოვაჭრათ მას კუბის ფორმის, ორი ერთნაირი ზომის ნაჭერი (სიგრძე 3სმ,სიგანე 3სმ,სიმაღლე 3სმ).ერთ-ერთი ნაჭერი დავჭრთ წვრილად.მთლიანი ნაჭერი მოვათავსოთ ერთ ჭიქაში,ხოლო მეორე დაჭრილი-მეორე ჭიქაში. ორივეს ერთდროულად დავასხათ 100 მლ წყალი.დავაყოვნოთ 5 წთ. დროდადრო ვურიოთ წკირით. 5 წუთის შემდეგ ჭიქებიდან სხვადასხვა სინჯარაში ა და ბ გადავიტანოთ 5-5 მლ სითხე და დავუმატოთ თითო წვეთი იოდის ხსნარი. დავაკვირდეთ სითხეების შეფერილობას სინჯარებში. სინჯარებში მივიღებთ განსხვავებული შეფერილობის ინტენსივობის ხსნარებს.
დასკვნა: იმის შემდეგ,რაც მოსწავლეები დაინახავენ,რომ ბ სინჯარაში ხსნარი უფრო მუქია,ვიდრე ყველა ა სინჯარაში,ისინი კარტოფილს ჯერ წვრილად დაჭრიან,შემდეგ გარეცხავენ და შეწვავენ.ამით მცირდება კარტოფილის კვებით ღირებულება, რადგან წყალში ბევრი სახამებელი გადავა

Комментариев нет:

Отправить комментарий